Yoga & Meditatie

Op maandag- en donderdagavond, van 19:30u tot 20:45u, geef ik bij de InFabriek een ‘yoga & meditatie’ les. In deze les krijgt het meditatieve aspect van yoga veel aandacht. Naast een aantal verstillende (yin) yogahoudingen doen we in deze les verschillende soorten meditaties, zoals loopmeditatie, yoga nidra, hart-meditatie of stilte-meditatie.

Yin Yoga

Yin yoga is geschikt voor alle niveaus en een perfecte aanvulling op de meer dynamische en spiergerichte (yang) yogastijlen waarbij de nadruk wordt gelegd op het versterken van het lichaam en het verlengen en aanspannen van spieren.

Tijdens Yin yoga ontspannen we juist de spieren en is de ademhaling een heel belangrijke factor om ruimte in het lichaam te creëren. De asanas worden langer vastgehouden om het lichaam de tijd te geven langzaam spanning los te laten en om jou zelf de tijd te geven om te voelen wat een bepaalde houding met je doet. Doel is niet om zo diep mogelijk in de houding te gaan, maar om continu te voelen waar jouw grens is en die te onderzoeken en eren. Het relatief rustige karakter van de les is voor veel mensen een verademing tussen de drukte van alledag.

Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken. Veel houdingen richten zich  op het bindweefsel van de heupen, het bekken en het onderste deel van de ruggengraat, precies die plekken waar bij veel mensen stress en emoties zich opslaan.

Meditatie

Meditatie (dhyana) is de zevende tak van het achtvoudige pad van yoga volgens Patanjali. Bij meditatie gaat het om het volledig (laten) zijn van alles wat er is. Je aandacht breng je naar binnen en van daaruit observeer je je gedachten en emoties zonder er iets mee te doen. Dit klinkt overigens weer simpeler dan het is, want wij westerlingen zijn nogal geneigd om ons vooral en geheel te laten leiden door onze gedachten.

"Ware stilte is niet zonder geluiden, maar zonder gedachten"

In alle yogalessen van Yoga met LEF! speelt meditatie een rol.  Daarnaast worden ook fysieke houdingen gedaan; over het algemeen wordt er in de yogalessen toegewerkt naar de stilte van meditatie (meestal dus aan het eind van de les). Kijk in het lesrooster en onder het kopje yoga om het aanbod aan yogalessen te bekijken.

Stiltedagen

Ben je nieuwsgierig naar meditatie en wil je ervaren hoe het is om letterlijk stil te staan bij wat er in jou leeft, dan zijn de (stilte)meditatiedagen misschien wel iets voor je. Op deze dagen speelt (leren) mediteren een centrale rol. Kijk in de agenda van Infabriek om te zien of er een stilte-dag gepland staat.