Hatha yoga

Hatha yoga is naast power yoga de meest bekende vorm van yoga in het westen. Het woord ‘hatha’ is een samenvoegsel van de Sanskriet woorden ‘ha’ (zon) en ‘tha’ (maan). Daarmee drukt het woord hatha yoga uit dat het bij deze vorm van yoga gaat om het zoeken naar de balans tussen tegengestelden. Dit kan gaan om het evenwicht tussen rust en activiteit, maar vooral ook over de brug tussen de innerlijke wereld en de buitenwereld, tussen het materiële en het spirituele, tussen Yin en Yang, enzovoorts. Oftewel, binnen deze lessen draait het om balans in jezelf en in het leven.

Tijdens een hatha yoga les worden de traditionele houdingen (asana’s) uitgevoerd, aangevuld met ademhalingsoefeningen, concentratietechnieken en meditatie. De asana’s zijn goed voor het lichaam, geven energie en zorgen voor een ontspannen gevoel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de meeste klassieke yoga-oefeningen tamelijk eenvoudig uit te voeren. De grote kracht van yoga is bovendien dat iedereen het op zijn/haar eigen niveau kan beoefenen.

Hatha yoga kent veel varianten/verschijningsvormen. Anusara yoga, zoals hieronder beschreven, is een vorm van hatha yoga. Maar ook Power yoga en Vinyasa flow yoga vallen in feite onder hatha yoga. Eindeloos veel variatie dus.

In de Infabriek in Boekel geef ik naast de rustigere Yoga & Meditatie lessen ook een maal per week Anusara Yoga in de ochtend.

Anusara Yoga

Het woord ‘Anusara’ betekent vrij vertaald ‘met de natuurlijke stroom van het hart meebewegen’, oftewel: volg je hart!

Op je mat wordt je uitgenodigd om te herontdekken wie je diep van binnen bent en je daarmee te verbinden. We gebruiken hierbij de ‘Universal Principles of Alignment™’, een uitgekiend anatomisch systeem, waarmee je makkelijker en gestroomlijnder in de houdingen staat en meer opening ervaart. De les wordt uitgevoerd in een zachte flow, waarbij we soms een houding langer aanhouden, om aandacht te besteden aan jouw ‘optimale blueprint’: de ultieme expressie van wie jij op dit moment bent!