Anusara Yoga

We applaudisseren spontaan voor het zorgpersoneel, zetten een beren-actie op touw voor de kinderen die niet meer naar school mogen, mijn buurt-app ontplofte bijna van al het aanbod om elkaar te helpen. Auping die mondmaskers maakt en Bavaria transformeert het bier dat toch niet verkocht gaat worden aan de horeca, naar desinfectie-alcohol en verkoopt het aan zorginstellingen. Rutger Bregman heeft er een boek aan gewijd: ‘De meeste mensen deugen’. Het is wat we in de tantrische filosofie van de Anusara Yoga de ‘intrinsieke goedheid’ van alles noemen. We oefenen op onze mat om dat te blijven zien en om ons te blijven herinneren dat we in essentie pure goedheid zijn. In deze tijden met heel veel negatieve en tegenstrijdige berichtgeving valt het niet altijd mee om de goedheid in alles en iedereen te blijven zien. De enige manier waarop dit kan, is naar binnen keren en de goedheid in ons zelf te voelen en te herinneren dat we allemaal verbonden zijn.
Hoe komt het toch dat we ons het ene moment supergoed voelen en het volgende moment worden overmand door gevoelens van eenzaamheid en we onszelf totaal niet de moeite waard vinden? In de tantrische yoga filosofie die de basis van de Anusara Yoga vormt, is een van de manieren om dit uit te leggen, met behulp van de malas. Malas zijn de sluiers die we creëren en over onze essentie heen leggen. Als een spiegeltje waar een laagje stof over ligt, waardoor we ons spiegelbeeld niet meer helder kunnen zien. In deze les oefenen we het herinneren van de Essentie die onder het laagje stof verborgen ligt en door het spiegeltje een klein beetje te poetsen, vangen we misschien een glimp van onze prachtige essentie op.
Alles is anders! We werken thuis, kinderen mogen niet naar school, boodschappen doen mag niet of ook dat gaat anders. Hoe ga jij om met alle veranderingen? Voelt het alsof je leven overhoop ligt en het nooit meer goed komt of zie je het als een uitdaging en ga je ervoor om deze periode zo goed mogelijk door te komen? Kan je Zijn met niet-weten en toch je rust bewaren?
Ook zo’n moeite om je staande te houden en niet door de onzekerheid, angst en onrust omver geblazen te worden? Dan kan je vast deze rustige hatha yogales, die je helpt om bij jezelf te blijven, wel gebruiken. Na afloop voel je je weer stevig en geaard en kan je vanuit de rust en vertrouwen weer verder. Geniet ervan!
In the week that Holland celebrated “Liberation Day” I was honored to teach a class for my so beloved Tree of Life Anusara Yoga Kula (yoga community) in Brussels. We liberate ourselves of limiting thoughts and celebrate the Freedom inside of us!
NB class is in English and because it was a life zoom class that I recorded, the quality is poor.
Hehe, gaap, ff wakker worden. Op zondagmorgen doen we het lekker rustig aan met deze serie ‘Lazy Sunday Morning stretches’. Een paar eenvoudige yogahoudingen, sama vritti pranayama en een korte meditatie. Maak er een mooie dag van!
NB natuurlijk mag je ze ook op een andere dag dan zondag doen.