Restorative Yoga bijscholing voor yogadocenten december 2021 t/m maart 2022

Wat?
De YML Restorative Yoga Specialisatie is een bijscholing voor yogadocenten in de kunst van het niet(s)-doen, door middel van Restorative Yoga. Restorative yoga is een zeer rustige yogavorm, speciaal bedoeld voor het herstel van lichaam en geest door middel van diepe ontspanning. Deze ontspanning wordt o.a. mogelijk gemaakt door de optimale support van het lichaam in de verschillende asanas.

Voor wie?
Yogadocenten in iedere stijl van yoga die hun studenten een goede restorative yogahouding aan willen kunnen bieden en/of Restorative Yoga lessen en -workshops willen geven. Yogadocenten dienen minimaal 200 uur (aantoonbaar) yoga opleiding te hebben gevolgd.

Door wie?
De training wordt gegeven door Monique van Driel, ergotherapeut en yogadocent sinds 2010. Zij is eigenaresse en oprichtster van Yoga met LEF! Monique volgde naast haar nederlandse hatha yogaopleiding (Samsara) ook een internationale 500+uur Anusara Yoga training. Binnen de Anusara Yoga heeft zij zich ontwikkeld tot Subject Matter Specialist (SMS) in Restorative Yoga.

Door een ernstige ziekte die het haar bij tijd en wijle onmogelijk maakt om actieve yoga te beoefenen, is zij zich gaan verdiepen in Restorative Yoga en overtuigd geraakt van de kracht en helende werking van diepe ontspanning. Vanuit deze ervaring is het haar doel om mensen te helpen hun focus wat vaker te verleggen van Doen naar Zijn en meer rust in hun leven in te bouwen.

Wat, waar en wanneer?

De 6-daagse YML Restorative Yoga Specialisatie bestaat uit 2 weekenden en 2 losse zaterdagen: weekend 1 en zaterdag 1 vormen zogezegd de basismodule. Weekend 2 en zaterdag 2 zijn verdiepend en behandelen o.a. aandachtige aanraking en Yoga Nidra om de ontspanning van je deelnemers te helpen verdiepen. In de periode tussen de lesdagen en -weekenden integreer je het geleerde in je eigen yoga-beoefening, oefen je op minimaal 1 persoon in je omgeving en maak je een tweetal lesvoorbereidingen. De opleiding sluit af met elkaar (1 houding) lesgeven en je levert een kort persoonlijk verslag in van jouw ervaringen.

Data 2021/2022

Basismodule:
Weekend: vrijdag 10 december en zaterdag 11 december
Zaterdag: 8 januari
Verdiepingsmodule:
Weekend: vrijdag 11 februari en zaterdag 12 februari
Zaterdag: 12 maart 2022

Tijden
Vrijdag 13.30-17.00u
Zaterdag 10.00-16.30u
Iedere zaterdag houden we 60 minuten lunch en zowel op vrijdag als zaterdag is er ongeveer 30 minuten ruimte voor thee- en plaspauzes.

Locatie

InFabriek
Tuinstraat 15 
5427PR Boekel

Op deze mooie locatie hebben we een prachtige zaal tot onze beschikking, waar voldoende ruimte is om op 1.5m afstand Restorative Yoga met elkaar te beoefenen en leren. Er is een centrale hal met grote (eet)tafel en een keuken voor het opwarmen of klaarmaken van een eenvoudige maaltijd.

Boekel is een gezellig dorpje in Noord-Brabant en er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden.

Investering

Yoga met LEF! wil graag een bijdrage leveren aan en een voorbeeld zijn voor een nieuwe, meer ontspannen economie. Uitgangspunt hierbij is het delen waar je vol van bent en waarde halen uit simpelweg doen waar je blij van wordt. De investering voor de deelnemers varieert daardoor van €750,- tot €360,- per persoon, afhankelijk van het aantal deelnemers. De training gaat door bij minimaal twee aanmeldingen. Het maximum aantal deelnemers is acht.

2 personen: € 750,- p.p.

3 personen: € 625,- p.p.

4 personen: € 525,- p.p.

5 personen: € 450,- p.p.

6 personen: € 400,- p.p.

7 personen: € 375,- p.p.

8 personen: € 360,- p.p.

De prijs is inclusief (digitale) full color syllabus met restorative yogahoudingen en uitgebreide achtergrondinformatie. Er zijn gedurende de dag voldoende thee en versnaperingen (fruit, nootjes, e.d.) aanwezig. Lunch graag zelf meebrengen/organiseren (NB in Boekel zitten enkele eettentjes, een snackbar en een boerenwinkel (met wat delicatessen en biologische producten) en een COOP supermarkt). In overleg kunnen we ook een gezamenlijke lunch door een cateraar laten komen en de kosten hiervan delen.

Hoe ziet de YML Restorative Yoga bijscholing eruit?

In 6 dagen (van 3-5 effectieve lesuren) leer je alles om gedegen restorative yogalessen voor te bereiden en te geven. En niet alleen dat, je vormt jezelf ook een visie over de rol van restorative yoga in jouw leven en lesprogramma. In het eerste deel staat het zelf ervaren en toepassen van de basis restorative houdingen, het werken met props en het effect van restorative yoga op het zenuwstelsels centraal. Je leert alle basishoudingen, hoe je een logische reeks (sequence) maakt en hoe je kunt spelen en variëren met props. Je kunt in principe direct na deze module starten met het af en toe toepassen van restorative yogahoudingen in je gewone lessen. In de periode tussen de basis- en verdiepingsmodule in wordt van je gevraagd om thuis vooral ook de houdingen te gaan ervaren en te oefenen op 1 of 2 personen hoe het is om er les in te geven. Ook maak je twee lesvoorbereidingen om te oefenen voor jezelf en met de groep te delen. In de verdiepingsmodule kijken we naar verfijning van de lessen d.m.v. observeren en aanpassen, het werken met klank of muziek en toevoegen van meditatie, yoga nidra, pranayama en aandachtige aanraking om mensen te helpen makkelijker en dieper in de ontspanning te komen. Op de laatste lesdag geef je een restorative pose aan de hele groep en hebben we het nog over een aantal praktische zaken, o.a.  het opstarten van jouw eigen restorative yogales(sen).

Onderwerpen die aan bod komen
-luisteren naar je lichaam en voelen wat je nodig hebt
-openen voor wie je werkelijk bent
-(wetenschappelijke) achtergronden achter ontspanning en restorative yoga (o.a. relaxation response, deep breathing, meditatie)
-voordelen en belang van restorative yoga
-het werken met props om het lichaam te ondersteunen
-hoe een restorative yogales samen te stellen, met goede opbouw (sequencing)
-lesgeven in restorative yoga en wat voor jou werkt en niet werkt, oftewel je eigen stijl vinden
-gebruik van een thema om de ervaring van de les te versterken
-gebruik van stilte, klank/muziek en aanraking in de les
-toevoegen van pranayama en meditatie om de ontspanning te verdiepen
-yoga-filosofie als basis om de yoga-beoefening te ondersteunen

Wat je er voor jezelf uit kunt halen
-ontwikkel je eigen restorative yoga beoefening
-vind meer rust door het inbouwen van restorative yoga in je week
-voel je meer ontspannen en in balans door restorative yoga
-leer restorative yoga houdingen toepassen in een actieve yogales
-leer een restorative yoga les of workshop voorbereiden en geven
-leer observeren en aanpassen van restorative yogahoudingen m.b.v. props
-contact  met andere (restorative) yogadocenten om van elkaar te leren en te groeien in het geven van restorative yogalessen

Waarom kiezen voor de Restorative Yoga docentenopleiding bij Yoga met LEF!?
Een kwalitatief goede opleiding voor een acceptabele prijs, zodat je je ontspannen kan verdiepen in restorative yoga, is het uitgangspunt van deze opleiding. In de training leer je niet alleen houdingen uitvoeren of overbrengen, maar is er ook aandacht voor de achterliggende waarden en wat jij nodig hebt om de kracht van restorative yoga te delen met de wereld.
De Restorative Yoga bijscholing is opgezet vanuit het perspectief van de ‘Ontspannen Economie’. Het is mijn zelfbedachte variatie op ‘de nieuwe economie’, waarbij ik niet meer volgens de regels en gewoonten van de oude economie een aantal lesdagen aanbiedt voor een bepaalde prijs per individu, maar waarbij de prijs die jij als cursist betaalt organisch ontstaat.

Kennismaken of aanmelden?

Aanmelden kan via het inschrijfformulier voor bijscholingen.
Let op: je aanmelding is compleet door €100,- aan te betalen en over te maken op rekeningnummer: NL77 ASNB 0781 2720 17 t.n.v. Yoga met LEF. Plaatsing geschiedt op volgorde van ontvangst betalingen.

Wil je graag kennismaken met de docent en mijn stijl van lesgeven ervaren, kijk dan eens een van de Restorative Yoga video’s op de website. Of stuur vrijblijvend een mailtje met een aanvraag voor een kennismakingsgesprek (live, telefonisch of via beeldbellen); vermeld wel even je nummer als je wilt dat ik je terug bel. Heb je vragen: stel ze gerust per mail: info@yogametlef.nl.

Annuleringsvoorwaarden

  • Bij annulering door student is de aanbetaling altijd verschuldigd en wordt derhalve niet geretourneerd.
  • Kosten bij annulering tot twee maanden voor aanvangsdatum zijn €100,-
  • Kosten bij annulering tot een maand voor aanvangsdatum zijn 25% van de cursuskosten
  • Kosten bij annulering na een maand voor aanvangsdatum zijn 50% van de cursuskosten
  • Bij annulering vanaf 14 dagen voor aanvangsdatum vindt geen restitutie meer plaats. Wel kan de student iemand anders de plaats laten innemen, mits deze aan de toelatingseisen voldoet. Dit ter beoordeling aan de docent(en).

Iets over corona en annulering
Yoga met LEF! staat op Adem Vrij Bij Mij/Keuze Vrij Bij Mij. Dat betekent dat ik ieders mening en keuze respecteer en iedereen vrij is om wel/geen mondkapje te dragen en ik zal je niet vragen om een testbewijs of vaccinatiebewijs te laten zien. Iedereen is simpelweg welkom.

NB bij een deelnemer-aantal afhankelijke cursusprijs wordt in eerste instantie het maximale bedrag in rekening gebracht. Omdat de prijs kan variëren onder invloed van het aantal deelnemers, wordt bij annulering uitgegaan van de gefactureerde prijs.

Restorative Yoga leren kan natuurlijk wel online, maar wil ik eigenlijk zelf niet online geven. Voor mij mist er dan een dimensie in het leren en ik houd erg van aandacht voor en het leren van elkaar, wat er nou eenmaal meer is, wanneer we samen komen dan vanachter een scherm. In het geval van een nieuwe lockdown waarbij ook opleidingen niet meer mogen doorgaan, stel ik de bijscholing daarom uit.
Hier zit geen risico voor jou als deelnemer aan vast, dus je kunt je met een gerust hart opgeven; gaat het niet door door corona, dan krijg je je aanbetaling/cursusgeld terug.

Wel kan het zijn dat we samen moeten kijken welke onderdelen wel en niet goed voelen om te doen. In 2020 heb ik bijvoorbeeld het onderdeel ‘aandachtige aanraking’ uit de bijscholing moeten schrappen. Ook hier geldt dat ieders mening en gevoel ertoe doet en er mag zijn; laten we vooral samen kijken naar wat wél kan en respecteren dat er verschillen zijn in de beleving van het hele corona-gebeuren.