Natuurlijk leefstijl

Her en der op deze website valt te lezen dat ik niet zo maar op het pad van yoga en gezonde leefstijl terecht ben gekomen. Al op vrij jonge leeftijd werd ik geconfronteerd met een ernstige auto-immuunziekte die mijn beide nieren verwoestte. Er volgden vier en halve jaar nierdialyse en in die jaren bevond ik mij een aantal keren op het randje van de dood. Deze worstelingen met mijn gezondheid leidden ertoe dat ik me ben gaan verdiepen in wat goed is voor mijn lijf en wat niet. Ondanks dat ik op bepaalde zaken geen invloed heb en nog altijd -en waarschijnlijk ook voor altijd- een kwetsbaar immuunsysteem heb door medicatie die ik gebruik, heb ik ook ontdekt dat ik zelf heel veel relatief eenvoudige dingen kan doen die mijn gezondheid positief beïnvloeden.

De laatste jaren ontstond steeds meer het verlangen om naast de yoga ook op het vlak van leefstijl mijn ervaringen te delen met anderen, zodat ook zij met kleine veranderingen hun eigen gezondheid een boost kunnen geven. Ik volgde een opleiding ‘leefstijlcoach voor zorgprofessionals’ en de training ‘positieve gezondheid’, verdiepte me in de invloed van bepaalde levensgebeurtenissen op ons zenuwstelsel en gezondheid en een cursus om als gids mensen mee te nemen in een ‘bosbad’. Vanaf september 2023 kan je in Boekel bij mij terecht voor leefstijladvies en -begeleiding.

Wat ik graag wil meegeven, is het besef dat we niet alleen afhankelijk zijn van artsen en medicatie, maar zelf iets kunnen doen aan onze gezondheid en welzijn!

Aanbod

Je hoeft je eigenlijk maar een klein beetje te verdiepen in de ‘(r)evolutionaire leefstijlgeneeskunde’ om te beseffen dat je relatief eenvoudig je eigen gezondheid kunt behouden (of zelfs verbeteren) door andere keuzes te gaan maken.

Introductie-workshop gezonde keuzes

In de 1-daagse introductie-workshop ‘gezonde keuzes’ deel ik mijn (recente) kennis en ervaring over wat de basis van een gezonde leefstijl is en welke keuze(s) je kunt maken om de curve om te buigen van steeds een beetje gezondheidsverlies naar gezondheidswinst. De introductie-workshop geef ik op donatiebasis.

Onderwerpen die onder andere aan bod komen:
-werking van het afweersysteem en de relatie met stress
-wat voor gezondheidsvoordelen regelmatig ontspanning inbouwen met zich meebrengt
-waarom de 24-uurs economie zo’n grote bedreiging is voor onze gezondheid
-wat een briljante strategieën ons lichaam heeft om te overleven in allerlei situaties
-hoe je je lichaam kunt helpen om deze strategieën te optimaliseren
-hoe belangrijk het is voor je gezondheid om mensen om je heen te verzamelen om lief en leed mee te delen

Verdiepingsmodules

Ben je geïnspireerd door de basis workshop en voel je dat je van één (of alle) besproken onderwerp(en) meer wilt weten en ervaren wat het je brengt als je een kleine verandering aanbrengt in je leven, dan kan je verschillende vervolgmodules volgen. Deze modules zijn workshops van een dag, waarbij we naast de achterliggende theorie vooral ook actief aan de slag gaan en in groepjes of tweetallen samen kijken naar waar voor jou een kans ligt voor een verbetering van je gezondheid. De modules bestrijken de leefstijlgebieden: ‘zingeving & verbinding’, ‘voeding & beweging’ en ‘ontspanning en verzorging’.

Individueel consult

In de introductie workshop en verdiepingsmodules is het onmogelijk om uitgebreid op persoonlijke vragen en situaties in te gaan. Heb je behoefte om samen te sparren en diep(er) te kijken naar waar voor jou kansen en uitdagingen liggen, dan luister ik graag naar je en denk met je mee in een privé consult. Het eerste intake/kennismakingsconsult duurt 1.5 uur, vervolgconsulten kunnen -afhankelijk van wat er nodig is/lijkt- 45 minuten tot 75 minuten duren.

Ontspanningstherapie

Op mijn levenspad heeft bewust ontspannen een ontzettend grote bijdrage gehad in het behouden en verbeteren van mijn gezondheid. Sterker nog, op een bepaald moment in mijn leven kon ik niet anders dan alleen nog maar mezelf overgeven aan niets-doen en heeft het dagelijks beoefenen van restorative yoga mijn leven gered. Sinds die tijd zeg ik vaak: ’the world needs restorative yoga’ en ben ik ervan overtuigd dat bewust (leren) ontspannen misschien wel het allerbelangrijkste en grootste kado is wat je jezelf kunt geven als je een wens hebt om je gezonder en fitter te voelen en meer uit je leven te halen. Naast groepslessen (1x per maand) restorative yoga, zet ik in de leefstijlbegeleiding soms privé sessies (restorative) yoga in om je op weg te helpen in het vinden van meer rust en ontspanning, een betere slaap en meer balans te creëren tussen inspanning en ontspanning.

Bosbaden

Eigenlijk een andere vorm van ontspanningstherapie, maar dan in en met gebruikmaking van de natuur. De natuur is een bron van helende krachten. Evolutionair gezien weet ons systeem dit en daarom voelt een boswandeling vaak zo fijn. Toch nemen we er vaak (te) weinig tijd voor. Tijdens een bosbad nemen we wél die tijd en stemmen we af op de natuur buiten en binnenin ons zelf. Het nemen van een bosbad activeert het zelfhelend vermogen van lichaam en geest. Bosbaden draait om het bewust worden en herstellen van de innerlijke wijsheid van je lichaam, met de natuur als actieve partner om je hierbij te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat verblijven in de natuur je immuunsysteem versterkt, stress vermindert, je cognitieve capaciteiten zoals geheugen en creativiteit vergroot en na een bosbad geven mensen aan zich levendiger en gelukkiger te voelen. Een bosbad duurt meestal 2-2,5 uur en kan 1 op 1 of met een groep plaatsvinden (2.5-3uur).

Locatie(s)

Zowel de leefstijlcoaching (privé consulten) als de introductie workshop en vervolgmodules vinden zo veel mogelijk buiten in de natuur plaats, want als iets goed is voor je gezondheid, dan is het wel tijd doorbrengen in de natuur!
Soms kan het fijner zijn (bijv. bij slecht weer, maar ook doordat het prettig is om een tafel te hebben of andere materialen) om elkaar binnen te ontmoeten. Voor (privé)sessies binnen maak ik gebruik van de mooie ruimtes van de InFabriek, tuinstraat 15 in Boekel. De ontspanningstherapie in de vorm van een (restorative) yogasessie kan ook bij mij thuis in onze sfeervolle yogakamer plaatsvinden.

Tarieven

De introductie workshop leefstijl vindt plaats op basis van donatie; na afloop is er de mogelijkheid om je waardering te laten blijken voor zowel de locatie als de inhoud van de workshop (en workshopgever) middels een bijdrage in de donatiepot(ten) te doen.

Introductie workshop ‘gezonde keuzes’ (1 dag): donatiebasis

Eéndaagse verdiepingsmodule: waarde-bepaling achteraf: min. €60,- – max. €90,-

Privéconsulten leefstijladvies
Kennismaking/intake 90 minuten (1.5uur): €90,-
Vervolgconsult van 45 minuten: €45,-
Vervolgconsult 60 minuten €55,-
Vervolgconsult 75 minuten €65,-

Ontspanningstherapie
Privé sessie (restorative) yoga: 1.5uur €75,-
Bosbaden privé sessie: (2-2.5uur): €120.-
Bosbad met groep (2.5-3uur): donatiebasis (min. 4, max. 10 personen)