FAQ

Moet ik een matje of handdoek meenemen naar de les?
Antwoord: nee, tenzij je het fijn(er) vindt om op je eigen matje te oefenen. Nodig is het niet, maar het mag altijd.

Vanaf hoe laat mag ik binnenkomen in de les?
Een kwartier voor aanvang ben ik zelf meestal aanwezig en kan je de ruimte betreden. Respecteer dat een eventuele les voor jouw les soms iets uit kan lopen en kom rustig binnen, zodat de deelnemers uit de vorige les in alle rust de zaal kunnen verlaten.

Moet ik mezelf voor iedere les aanmelden?
Ja graag! Dit kan via ons online boekingssysteem. Tip: zet de app op je telefoon dan heb je het lesrooster altijd bij de hand. Handig omdat je omdat je dan zeker weet of er plek is. En of de les door gaat. Voor de docent is het fijn om te weten wie er komen.

Welke yoga is geschikt voor mij?
Lees eerst even de beschrijvingen van de verschillende yogalessen, misschien voel je dan al waar je blij van wordt. Kom je er niet uit, stuur even een mailtje. Beschrijf in je mail zo concreet mogelijk je yoga-ervaring en waar je naar op zoek bent. Heb je veel of weinig yoga-ervaring? Wat zoek je in yoga? Heb je blessures of andere zaken die speciale aandacht vragen? Een ander idee is om gewoon maar eens de verschillende yogavormen (en docenten) uit te proberen. Dan voel/merk je vanzelf wat bij je past.

Waarom donatiebasis bij de introductie workshop gezonde leefstijl? En wat moet ik dan geven?
Zie het statement onder het kopje ‘Visie van Lef!‘. Je moet nooit iets, maar het wordt erg gewaardeerd als je met een donatie mijn werk (en de plek van de workshop) beloont.

Kan ik een les inhalen op een andere dag of tijd? En bij een andere docent?
Dat kan zeker, hoewel we je willen aanmoedigen om een vaste les en docent te kiezen, zodat je makkelijker de diepte in kan. Omdat we hetzelfde aanmeldsysteem hanteren is je aanmelden voor een andere les vrij eenvoudig. Het is een service die we bieden, niet een recht. Dus als alle andere lessen vol zijn, heb je geen recht op terugbetaling of verlenging van je strippenkaart.

Bedenk dat de docent tijd, energie en passie in de les stopt en dat jij zelf (mede)verantwoordelijk bent voor het voortbestaan van de workshop. De uitnodiging is: wees in vol bewustzijn aanwezig en besluit vanuit daar wat je de middag waard vond. Het fijne hiervan is, dat het geen enkel probleem is als je een keer iets krapper bij kas zit. Voel zelf wat je redelijk vindt. En ja, dat is soms lastig, maar nee, ik ga het niet voor jou bepalen.

Ik heb een blessure, kan ik dan beter wel of geen yoga doen?
Dat ligt er aan. Ik ben geen arts en ik heb nog steeds geen röntgen-ogen. Als je twijfelt, ga dan naar je huisarts. Er is een verschil tussen pijn in de vorm van rek op spieren of PIJN. Luister altijd naar je lichaam en blijf binnen je grens. Op die manier pas je ‘ahimsa’ toe, het allereerste principe uit de yogafilosfie: geweldloosheid.

Hoe lang voor de yogales mag je niet eten?
Over het algemeen wordt geadviseerd dat je twee uur vooraf aan fysieke inspanning geen zware maaltijd eet. Maar een en ander hangt ook af van wat je eet en de intensiteit van de les. Een beetje soep of een stuk fruit een uur van te voren kan meestal niet zo’n kwaad. Luister goed naar je lichaam en volg hierbij je eigen gevoel!

Wat trek ik aan?
Kleding waarin je je makkelijk kunt bewegen en -voor tijdens de eindontspanning- ook iets warms. Sokken (of slofjes) voor en na de les zijn fijn, omdat we de vloer soms wat koud aan kan voelen. Een joggingbroek of legging (in de zomer korte broek) met een t-shirt en/of sweater of vest voldoen prima.

Kan ik ‘Yoga met LEF!” ook bellen?
Nee. Nou ja, je KAN het proberen :) Ik heb een telefoon en dus ook een telefoonnummer. Echter, aangezien ik OF yogales geef, OF zelf op m’n mat sta te oefenen OF zit te mediteren OF aan het werk ben (in de kinderrevalidatie) ben ik vaak niet of slecht bereikbaar. Mail, Signal of SMS werken daarom beter. Je kunt ook je vraag stellen via het ‘vragenformulier‘; ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.