Hatha yoga

Hatha yoga is naast power yoga de meest bekende vorm van yoga in het westen. Het woord ‘hatha’ is een samenvoegsel van de Sanskriet woorden ‘ha’ (zon) en ‘tha’ (maan). Daarmee drukt het woord hatha yoga uit dat het bij deze vorm van yoga gaat om het zoeken naar de balans tussen tegengestelden. Dit kan gaan om het evenwicht tussen rust en activiteit, maar vooral ook over de brug tussen de innerlijke wereld en de buitenwereld, tussen het materiële en het spirituele, tussen Yin en Yang, enzovoorts. Oftewel, binnen deze lessen draait het om balans in jezelf en in het leven.

Tijdens een hatha yoga les worden de traditionele houdingen (asana’s) uitgevoerd, aangevuld met ademhalingsoefeningen, concentratietechnieken en meditatie. De asana’s zijn goed voor het lichaam, geven energie en zorgen voor een ontspannen gevoel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de meeste klassieke yoga-oefeningen tamelijk eenvoudig uit te voeren. De grote kracht van yoga is bovendien dat iedereen het op zijn/haar eigen niveau kan beoefenen.

Hatha yoga kent veel varianten/verschijningsvormen. Saswitha yoga, zoals hieronder beschreven, is een vorm van hatha yoga. Maar ook Anusara yoga en Power yoga vallen in feite onder hatha yoga. Eindeloos veel variatie dus.
Bij Yoga met LEF! geeft Monique van Driel hatha yogalessen, deze lessen zijn deels gebaseerd op de Anusara Yoga filosofie en bevat daarnaast elementen uit de Hridaya yoga (een andere traditie binnen de stroom van hatha yoga).