Meditatie

Meditatie (dhyana) is de zevende tak van het achtvoudige pad van yoga volgens Patanjali. Bij meditatie gaat het om het volledig (laten) zijn van alles wat er is. Je aandacht breng je naar binnen en van daaruit observeer je je gedachten en emoties zonder er iets mee te doen. Dit klinkt overigens weer simpeler dan het is, want wij westerlingen zijn nogal geneigd om ons vooral en geheel te laten leiden door onze gedachten!

In alle yogalessen van Yoga met LEF! speelt meditatie een rol. Ook met kinderen worden er al concentratie- en bewustzijnsspelletje gedaan (o.a. zintuigmeditatie, trataka-meditatie) gedaan. In de yogalessen worden daarnaast ook fysieke oefeningen gedaan; over het algemeen wordt er in de yogalessen toegewerkt naar de stilte van meditatie (meestal dus aan het eind van de les). Kijk in het lesrooster en onder het kopje yoga om het aanbod aan yogalessen te bekijken.

Op woensdagavond, van 20.15u tot 21.30u, is er een ‘yoga & meditatie’ les. In deze les krijgt het meditatieve aspect van yoga meer aandacht. Naast een aantal verstillende houdingen doen we in deze les verschillende soorten meditaties, zoals de “Karunesh” hartmeditatie, (delen van) Osho actieve meditaties, loopmeditatie of stilte-meditatie.

Ben je nieuwsgierig naar meditatie en wil je ervaren hoe het is om letterlijk stil te staan bij wat er in jou leeft, dan zijn de mini-stadsretraite(s) of (stilte)meditatiedagen misschien wel iets voor je. Op deze dagen speelt (leren) mediteren een centrale rol.

`Ware stilte is niet zonder geluiden, maar zonder gedachten.`