YML Restorative Yoga Specialisatie – bijscholing voor yogadocenten


Event Details

This event is running from 17 April 2020 until 19 June 2020. It is next occurring on 17/04/2020 10:15

  • Categories:
  • Upcoming Dates:

Leer en deel de kunst van het niets-doen met restorative yoga
(Bijscholing voor  yogadocenten)

Wat?
De YML Restorative Yoga Masterclass is een bijscholing voor yogadocenten in de kunst van het niet(s)-doen, door middel van Restorative Yoga. Restorative yoga is een zeer rustige yogavorm, speciaal bedoeld voor het herstel van lichaam en geest door middel van diepe ontspanning. Deze ontspanning wordt o.a. mogelijk gemaakt door de optimale support van het lichaam in de verschillende asanas.

Voor wie?
Yogadocenten in iedere stijl van yoga die hun studenten een goede restorative yogahouding aan willen kunnen bieden en/of Restorative Yoga lessen en -workshops willen geven. Yogadocenten dienen minimaal 200 uur (aantoonbaar) yoga opleiding te hebben gevolgd.

Door wie?
De training wordt gegeven door Monique van Driel, ergotherapeut en yogadocent sinds 2010. Zij is eigenaresse en oprichtster van Yoga met LEF!, een kleine sfeervolle yogaschool in Rotterdam. Monique volgde naast haar nederlandse hatha yogaopleiding ook een internationale 500+uur Anusara Yoga training. Binnen de Anusara Yoga heeft zij zich ontwikkeld tot Subject Matter Specialist (SMS) in Restorative Yoga.

Door een ernstige ziekte die het haar bij tijd en wijle onmogelijk maakt om actieve yoga te beoefenen, is zij zich gaan verdiepen in Restorative Yoga en overtuigd geraakt van de kracht en helende werking van diepe ontspanning. Vanuit deze ervaring is het haar doel om mensen te helpen hun focus wat vaker te verleggen van Doen naar Zijn en meer rust in hun leven in te bouwen.

Wat, waar en wanneer?
De volledige YML Restorative Yoga Masterclass bestaat uit 3 modules van 13.5 lesuren (totaal 40 uur les); daarnaast wordt in de tussenliggende periode ongeveer 2 á 3 uur per week aan voorbereiding en zelfstudie (o.a. eigen practice) verwacht. De opleiding sluit af met een praktijkexamen en je levert een persoonlijk verslag in van jouw ervaringen. Het is in overleg mogelijk om delen van de opleiding te volgen; je krijgt dan alleen een certificaat van deelname.

Data voorjaar 2020
Deel I 17, 18, 19 april
Deel II 15, 16, 17 mei
Deel III 19, 20, 21 juni

Tijden
Vrijdag 10.15u-16.30u (75 min lunch)
Zaterdag 13.00-17.30u
Zondag 13.00-17.30u

Investering
Yoga met LEF! wil graag een bijdrage leveren aan en een voorbeeld zijn voor een nieuwe economie (zie www.ontspanneneconomie.nl). Uitgangspunt hierbij is niet om zoveel mogelijk te verdienen in zo kort mogelijk tijd, maar delen waar je vol van bent en ook waarde halen uit simpelweg doen waar je blij van wordt. De bijdrage per persoon varieert daardoor van €185,- tot €255,- per weekend. Elk weekend gaat door bij minimaal vier personen. Het maximum aantal deelnemers is acht.
4 personen:                                 €255,-p.p.p.wknd
5 personen:                                 €230,- p.p.p.wknd
6 personen:                                 €210,- p.p.p.wknd
7 personen:                                 €195,- p.p.p.wknd
8 personen:                                 €185,- p.p.p.wknd

Hoe ziet de YML Restorative Yoga Masterclass eruit?
In drie weekenden van elk ongeveer 13,5 lesuren leer je alles om gedegen restorative yogalessen voor te bereiden en te geven. En niet alleen dat, je vormt jezelf ook een visie over de rol van restorative yoga in jouw leven en lesprogramma. In deel I (introductie in restorative yoga) leer je de achtergrond en basishoudingen van restorative yoga. In deel II staat het lesgeven centraal, inclusief observeren en aanpassen van houdingen. In deel III krijg je technieken en methoden uitgereikt om de restorative yogalessen te verfijnen en bepaal je hoe jij, wat je geleerd hebt, gaat delen met de wereld. Omdat wij denken dat je sommige dingen pas goed kan overbrengen als je ze doorleefd hebt, heeft de eigen beoefening en het daaraan gekoppelde (innerlijk) onderzoek een belangrijke plek in de opleiding.

Onderwerpen die aan bod komen
-luisteren naar je lichaam en voelen wat je nodig hebt
-ontspannen en je openen voor de boodschappen van lichaam, geest en ziel
-openen voor wie je werkelijk bent
-(wetenschappelijke) achtergronden achter ontspanning en restorative yoga (o.a. relaxation response, deep breathing, meditatie)
-voordelen en belang van restorative yoga
-het werken met props om het lichaam te ondersteunen
-hoe een restorative yogales samen te stellen, met goede opbouw (sequencing)
-lesgeven in restorative yoga en wat voor jou werkt en niet werkt, oftewel je eigen stijl vinden
-gebruik van een thema om de ervaring van de les te versterken
-gebruik van stilte, klank/muziek en aanraking in de les
-toevoegen van pranayama en meditatie om de ontspanning te verdiepen
-yoga-filosofie als basis om de yoga-beoefening te ondersteunen

Wat je er voor jezelf uit kunt halen
-ontwikkel je eigen restorative yoga beoefening
-vind meer rust door het inbouwen van restorative yoga in je week
-voel je meer ontspannen en in balans door restorative yoga
-leer restorative yoga houdingen toepassen in een actieve yogales
-leer een restorative yoga les of workshop voorbereiden en geven
-leer observeren en aanpassen van restorative yogahoudingen m.b.v. props
-contact  met andere (restorative) yogadocenten om van elkaar te leren en te groeien in het geven van restorative yogalessen

Waarom kiezen voor de Restorative Yogadocenten opleiding bij Yoga met LEF!?
Een kwalitatief zeer goede opleiding voor een acceptabele prijs, dat is het uitgangspunt van deze opleiding. In de training leer je niet alleen houdingen uitvoeren of overbrengen, maar is er ook aandacht voor de achterliggende waarden en wat jij nodig hebt om de kracht van restorative yoga te delen met de wereld.
Daarnaast is de Restorative Yoga Masterclass opgezet vanuit het perspectief van de ‘Ontspannen Economie’. Het is mijn zelfbedachte variatie op ‘de nieuwe economie’, waarbij ik niet meer volgens de regels en gewoonten van de oude economie een aantal lesdagen en een vast lesprogramma aanbiedt voor een bepaalde prijs per individu, maar waarbij zowel het lesprogramma als de prijs die jij als cursist betaalt, organisch (mogen) ontstaan.

Spannend en alleen geschikt voor mensen met een portie lef!

Kennismaken of aanmelden?
Iedere maandagavond kan je bij Yoga met LEF! een restorative yogales van 75 minuten volgen. De les start om 18.45u. Fijn als je je van te voren even aanmeldt, via info@yogametlef.nl.
In november, januari en maart 2020 vinden er ‘Relax & Geniet’ workshops plaats bij Yoga met LEF! (minimaal 4 aanmeldingen). Dit is dé kans om het vertragende, rustgevende en diep ontspannende effect Restorative Yoga op je systeem kan hebben, te ervaren. Wanneer je van te voren aangeeft dat je geïnteresseerd bent in de opleiding, bestaat de mogelijkheid om vooraf of achteraf nader kennis te maken en vragen over de opleiding te stellen.