Restorative Yoga bijscholing voor yogadocenten


Event Details

This event is running from 21 October 2020 until 21 December 2020. It is next occurring on 21/10/2020 11:00

  • Categories:
  • Upcoming Dates:

Leer en deel de kunst van het niets-doen met restorative yoga
(bijscholing voor yogadocenten 30uur, 2 modules)

 

De YML Restorative Yoga Specialisatie is een bijscholing voor yogadocenten in de kunst van het niet(s)-doen, door middel van Restorative Yoga. Restorative yoga is een zeer rustige yogavorm, speciaal bedoeld voor het herstel van lichaam en geest door middel van diepe ontspanning. Deze ontspanning wordt o.a. mogelijk gemaakt door de optimale support van het lichaam in de verschillende asanas.

Voor wie?
Yogadocenten in iedere stijl van yoga die hun studenten een goede restorative yogahouding aan willen kunnen bieden en/of Restorative Yoga lessen en -workshops willen geven. Yogadocenten dienen minimaal 200 uur (aantoonbaar) yoga opleiding te hebben gevolgd.

Door wie?
De training wordt gegeven door Monique van Driel, ergotherapeut en yogadocent sinds 2010. Zij is eigenaresse en oprichtster van Yoga met LEF!, een kleine sfeervolle yogaschool in Rotterdam. Monique volgde naast haar nederlandse hatha yogaopleiding (Samsara) ook een internationale 500+uur Anusara Yoga training. Binnen de Anusara Yoga heeft zij zich ontwikkeld tot Subject Matter Specialist (SMS) in Restorative Yoga.

Door een ernstige ziekte die het haar bij tijd en wijle onmogelijk maakt om actieve yoga te beoefenen, is zij zich gaan verdiepen in Restorative Yoga en overtuigd geraakt van de kracht en helende werking van diepe ontspanning. Vanuit deze ervaring is het haar doel om mensen te helpen hun focus wat vaker te verleggen van Doen naar Zijn en meer rust in hun leven in te bouwen.

Wat, waar en wanneer?
De 6-daagse YML Restorative Yoga Specialisatie bestaat uit drie delen: een 3-daagse basismodule, een periode van integratie en een 3-daagse verdiepingsmodule. In de periode tussen de modules integreer je het geleerde in je eigen yoga-beoefening, oefen je op minimaal 1 persoon in je omgeving en maak je een tweetal lesvoorbereidingen. De opleiding sluit af met elkaar (1 houding) lesgeven en je levert een kort persoonlijk verslag in van jouw ervaringen.

Data 2020
Basismodule  21 t/m 23 oktober 2020
Verdiepingsmodule  21 t/m 23 december 2020

Tijden

Oktober:
Woensdag 11.00-17.30u
Donderdag 10.00-16.30u
Vrijdag 10.00-16.30u
December:
Maandag 10.00-16.30u
Dinsdag 10.00-16.30u
Woensdag 11.00-17.30u
Iedere dag houden we 60 minuten lunch en is er ongeveer 30 minuten ruimte voor thee- en plaspauzes.

Investering
Yoga met LEF! wil graag een bijdrage leveren aan en een voorbeeld zijn voor een nieuwe economie (zie www.ontspanneneconomie.nl). Uitgangspunt hierbij is het delen waar je vol van bent en ook waarde halen uit simpelweg doen waar je blij van wordt. De bijdrage per persoon varieert daardoor van €430,- tot €550,- voor de hele cursus, afhankelijk van het aantal deelnemers. De training gaat door bij minimaal vier aanmeldingen. Het maximum aantal deelnemers is acht.
4 personen:                                 €550,- p.p.
5 personen:                                 €520,- p.p.
6 personen:                                 €490,- p.p.
7 personen:                                 €460,- p.p.
8 personen:                                 €430,- p.p.

De prijs is inclusief (digitale) full color syllabus met restorative yogahoudingen en achtergrond informatie. Er zijn gedurende de dag voldoende thee en versnaperingen (fruit, nootjes, e.d.) aanwezig. Lunch graag zelf meebrengen/organiseren (NB rondom Yoga met LEF! zitten enkele eettentjes waar je lekker (en redelijk gezond) kunt lunchen.

Hoe ziet de YML Restorative Yoga Specialisatie eruit?
In 6 dagen van elk 5 effectieve lesuren leer je alles om gedegen restorative yogalessen voor te bereiden en te geven. En niet alleen dat, je vormt jezelf ook een visie over de rol van restorative yoga in jouw leven en lesprogramma. In het eerste deel staat het zelf ervaren en toepassen van de basis restorative houdingen, het werken met props en het effect van restorative yoga op het zenuwstelsels centraal. Je leert alle basishoudingen, hoe je een logische reeks (sequence) maakt en hoe je kunt spelen en variëren met props. Je kunt in principe direct na deze module starten met het af en toe toepassen van restorative yogahoudingen in je gewone lessen. In de periode tussen de basis- en verdiepingsmodule in wordt van je gevraagd om thuis vooral ook de houdingen te gaan ervaren en te oefenen op 1 of 2 personen hoe het is om er les in te geven. Ook maak je twee lesvoorbereidingen om te oefenen voor jezelf en met de groep te delen. In de verdiepingsmodule kijken we naar verfijning van de lessen d.m.v. observeren en aanpassen, het werken met klank of muziek en toevoegen van meditatie, pranayama en aandachtige aanraking om mensen te helpen makkelijker en dieper in de ontspanning te komen. Op de laatste lesdag geef je een restorative pose aan de hele groep en hebben we het nog over een aantal praktische zaken, o.a.  het opstarten van jouw eigen restorative yogales(sen).

Onderwerpen die aan bod komen
-luisteren naar je lichaam en voelen wat je nodig hebt
-ontspannen en je openen voor de boodschappen van lichaam, geest en ziel
-openen voor wie je werkelijk bent
-(wetenschappelijke) achtergronden achter ontspanning en restorative yoga (o.a. relaxation response, deep breathing, meditatie)
-voordelen en belang van restorative yoga
-het werken met props om het lichaam te ondersteunen
-hoe een restorative yogales samen te stellen, met goede opbouw (sequencing)
-lesgeven in restorative yoga en wat voor jou werkt en niet werkt, oftewel je eigen stijl vinden
-gebruik van een thema om de ervaring van de les te versterken
-gebruik van stilte, klank/muziek en aanraking in de les
-toevoegen van pranayama en meditatie om de ontspanning te verdiepen
-yoga-filosofie als basis om de yoga-beoefening te ondersteunen

Wat je er voor jezelf uit kunt halen
-ontwikkel je eigen restorative yoga beoefening
-vind meer rust door het inbouwen van restorative yoga in je week
-voel je meer ontspannen en in balans door restorative yoga
-leer restorative yoga houdingen toepassen in een actieve yogales
-leer een restorative yoga les of workshop voorbereiden en geven
-leer observeren en aanpassen van restorative yogahoudingen m.b.v. props
-contact  met andere (restorative) yogadocenten om van elkaar te leren en te groeien in het geven van restorative yogalessen

Waarom kiezen voor de Restorative Yoga docentenopleiding bij Yoga met LEF!?
Een kwalitatief goede opleiding voor een acceptabele prijs, zodat je je ontspannen kan verdiepen in restorative yoga, is het uitgangspunt van deze opleiding. In de training leer je niet alleen houdingen uitvoeren of overbrengen, maar is er ook aandacht voor de achterliggende waarden en wat jij nodig hebt om de kracht van restorative yoga te delen met de wereld.
De Restorative Yoga bijscholing is opgezet vanuit het perspectief van de ‘Ontspannen Economie’. Het is mijn zelfbedachte variatie op ‘de nieuwe economie’, waarbij ik niet meer volgens de regels en gewoonten van de oude economie een aantal lesdagen aanbiedt voor een bepaalde prijs per individu, maar waarbij de prijs die jij als cursist betaalt organisch mag ontstaan.

Kennismaken of aanmelden?
Iedere maandagavond kan je bij Yoga met LEF! een restorative yogales van 75 minuten volgen. De les start om 18.45u. Fijn als je je van te voren even aanmeldt, via info@yogametlef.nl.

Met enige regelmaat vinden er twee-en-half uur durende ‘Relax & Geniet’ workshops plaats bij Yoga met LEF! (minimaal 4 aanmeldingen). Dit is dé kans om het vertragende, rustgevende en diep ontspannende effect Restorative Yoga op je systeem kan hebben, te ervaren. Wanneer je van te voren aangeeft dat je geïnteresseerd bent in de opleiding, bestaat de mogelijkheid om vooraf of achteraf nader kennis te maken en vragen over de opleiding te stellen.
Heb je vragen: stel ze gerust per mail of stuur me je nummer met een terugbelverzoek: info@yogametlef.nl.

Annuleringsvoorwaarden (zie ook de voorwaarden voor opleiding, bijscholing en specialisaties)

NB bij een deelnemer-aantal afhankelijke cursusprijs wordt in eerste instantie het maximale bedrag in rekening gebracht. Omdat de prijs kan variëren onder invloed van het aantal deelnemers, wordt bij annulering uitgegaan van de gefactureerde prijs.