Cool artikel van Sportbedrijf Rotterdam

Sportbedrijf Rotterdam heeft mij in 2018 geholpen om de Yoga+ les, de aangepaste yogales voor mensen die willen bewegen, maar voor wie actief sporten niet (meer) altijd makkelijk en vanzelfsprekend gaat, op te zetten.

Tijdens de corona-periode werd de samenwerking hernieuwd om ook deze bijzondere lessen en doelgroep online te krijgen. Dat is goed gelukt! Ook nu zijn de Yoga+ yogi’s mijn trouwste groep deelnemers in de lessen. Ik in mijn huiskamer voor de camera, zij in hun huiskamer achter het beeldscherm. En zo doen we samen yoga.

Op de site van het Sportbedrijf is een leuk artikel verschenen, met een geweldige foto van Hennie, een van de vaste deelnemers aan de Yoga+les. Hij staat er prachtig op!

https://www.sportbedrijfrotterdam.nl/nieuws/online-yoga-op-een-stoel-daar-moet-je-lef-voor-hebben

Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan de Yoga+ les? Voor de online lessen is het aantal deelnemers onbeperkt, dus je kunt zo instromen. Via de registratie-pagina kan je je aanmelden. Kom je er niet uit met Zoom (het programma waar we mee werken)? Stuur me even een mailtje met je telefoonnummer; ik help je graag!

Intrinsieke goedheid

Afgelopen weken las ik het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. In de yogalessen heb ik het al eens over hem gehad; hij heeft ook het boek ‘gratis geld voor iedereen’ geschreven en met dat boek had hij direct een plekje in mijn hart veroverd. Hij beschrijft in dat boek precies wat ik met ‘De Ontspannen Economie’ graag wil: een eerlijker samenleving waarin we vertrouwen dat er genoeg is voor iedereen en onze ‘bronnen’ ook eerlijk verdelen.

In beide boeken bepleit hij een positieve kijk op het leven. En laat hij, vanuit zijn achtergrond als historicus, zien hoe hij op basis van allerlei onderzoek niet anders kan dan concluderen dat mensen diep van binnen graag goed willen doen en dat we o.a. in rampsituaties of bij een crisis zoals de huidige corona-crisis graag anderen willen helpen.

Het zijn eigenlijk vaak de regels en wetten die dat natuurlijke proces verstoren, waardoor het soms mis gaat. Ik zie dat nu ook. Mijn buurtapp ontploft van alle aanbiedingen om voor elkaar boodschappen te doen of een klusje te klaren. We applaudisseren spontaan een paar minutenlang voor het zorgpersoneel. Auping maakt mondmaskers en Bavaria destilleert de alcohol uit het bier om er desinfectiemiddel van te maken voor zorginstellingen. Mensen doen spontaan goed en ik word er zo blij van!

Helaas is de media sensatie gericht en de hoeveelheid negatieve nieuwsberichten overschaduwt het kleine beetje positieve berichtgeving. De norm is voor de media niet zo interessant, de uitzonderingen wel. Dus we lezen vooral de missers en de blunders, daar waar we onze essentiële goedheid even vergaten. Het is goed om je dat te realiseren als je het nieuws kijkt; anders zou je zo maar kunnen denken dat de mens in en in slecht is.

En dat is absoluut niet zo! Het beste kan je dit zien in je directe omgeving. Ik heb het gevoel dat mensen elkaar meer groeten als we ons dagelijkse buitenlucht rondje lopen.
Dat mensen vriendelijker en geduldiger zijn in de supermarkt. En ik kreeg aan het begin van de crisis spontaan berichtjes waarin mensen aanboden om een donatie te doen om Yoga met LEF! te supporten.

In de tantrische filosofie waar de Anusara yoga op is gebaseerd noemen we dit de ‘intrinsieke goedheid van alles’. De goedheid die deel uitmaakt van onze Essentie en die er altijd is, hoezeer ook verstopt in de diepte van ons Zijn.
Op onze mat en daarbuiten oefenen we om het steeds te blijven zien en te herinneren dat mensen in Essentie pure goedheid zijn.

Het zijn de sluiers, de mala’s, onze gedachten en gevoelens die maken dat we het niet altijd voelen en (kunnen) zien. De yoga kan helpen om je eigen gedachten te observeren en te onderscheiden van essentie (je bent niet je gedachten). En we oefenen om zelfs in die stomvervelende sluiers het goede te zien.

De goedheid in alles zien, kunnen we eigenlijk alleen maar doen door naar binnen te keren en te beginnen bij de goedheid in ons zelf te voelen. Als dat lukt, hoeven we ons alleen nog maar te herinneren dat we allemaal verbonden zijn en dat we dus allemaal diezelfde goedheid bezitten (of eigenlijk zijn). Niemand uitgezonderd. Er is goedheid in alles en iedereen.
Op de website heb ik een Anusara Yoga video les toegevoegd met als thema ‘innerlijke goedheid’. Via deze link kan je de video in Vimeo bekijken.

Online verbinding met Yoga+

De yoga+les is voor iedereen die graag in beweging wil blijven, maar voor wie actief sporten -om wat voor reden dan ook- minder makkelijk en vanzelfsprekend gaat. De yoga doen we normaal gesproken op en rond een stoel, maar sinds we thuis verblijven, is yoga vanaf je eigen bank ook een optie.

Sinds een aantal weken geef ik ook deze Yoga+ les online. Waar ik zelf van te voren allerlei bezwaren zag voor de deelnemers van deze les, die allemaal boven de 60 of 70 zijn en die ik in gedachten betichtte van een vrij hoog level van computer-analfabetisme, was het de grootste groep die ik online les heb gegeven sinds de start van de online lessen.

Eerder noemde ik ze al mijn superyogi’s omdat ze tijdens ons allereerste digitale contact (ik had ze uitgenodigd voor een digitaal kopje thee) spontaan allemaal aangaven online les van mij te willen volgen en nee, niet via video (ook leuk), maar ‘live’ met webcam en al.

Ging het echt zo makkelijk en was meteen iedereen om? Nou, nee. Mijn trouwste deelnemer aan de wekelijkse Yoga+ lessen op dinsdagmorgen liet het eerste digitale kopje thee aan zich voorbij gaan. Ik stuurde hem daarom na afloop een opname van een couchyoga les die ik voor de groep had gemaakt. Afgelopen week was hij erbij en hij bekende: “ik wilde dit hele online gebeuren aan me voorbij laten gaan, zoals ik alles met webcam en online gedoe afgelopen jaren steeds zoveel mogelijk heb ontweken. Maar toen zag ik jouw filmpje en ik dacht: ik moet dit gaan doen. Dit is goed voor me; ik moet me hierin gaan verdiepen”.
Hij heeft met andere woorden al zijn moed bij elkaar geschraapt (net als ik zelf ook al mijn moed bij elkaar heb moeten schrapen om online yoga aan te gaan bieden) en heeft zichzelf echt over een streep getrokken. Na afloop kreeg ik een berichtje van hem, dat hij zo trots was dat hij het had gedaan en zo dankbaar dat ik hem hierbij had geholpen en dat ik deze lessen aanbied. Mijn dag kon niet meer stuk natuurlijk.

Voel je ook een verlangen of noodzaak om in beweging te blijven, maar is die bootcamp niet aan je besteed? Lijkt het je fijn om in een zachte, rustige flow te bewegen en na afloop even contact te hebben met een kopje thee erbij? Je bent van harte welkom om ook een keer online mee te doen met de Yoga+ les. De groep is klein met allemaal lieve, betrokken mensen en je kunt zelf kiezen of je in beeld wilt zijn, of niet.

Zoom werkt op je telefoon, tablet/ipad of gewone computer. Wanneer je je aanmeldt, krijg je een link plus handleiding meegestuurd. En kom je er niet uit om het opgestart te krijgen, dan mag je mij bellen.

Iets over de kosten. Yoga met LEF! werkt al jaren op donatiebasis, zodat de yoga voor iedereen toegankelijk is. Donatiebasis betekent echter niet gratis, want zonder inkomsten kunnen de lessen niet voortbestaan. Dus geniet je van de les(sen), dan stellen we een donatie zeer op prijs! Je helpt ons daarmee om onze deuren ook na de corona-crisis weer te kunnen openen en de yogalessen te blijven geven.

Iedere bijdrage tussen de 25 cent en 2500 euro is welkom en mag naar NL77 ASNB 0781 2720 17 t.n.v. Yoga met LEF. Dank je wel en graag tot zooms.

#ROTTERDAMZETDOOR #YOGAONLINE #SUPERYOGI’S

Online yoga bij YML

Weet je nog… toen we het bericht kregen dat we voorlopig niet meer samen mochten komen? Wat een shock. Inmiddels voelt het alweer als een eeuwigheid geleden.

De studio is sinds die tijd gesloten, maar wordt nog regelmatig gebruikt door Myrte en Mildred om lessen op te nemen. Zelf geef ik -na al mijn moed verzameld te hebben en een boel geëxperimenteer met de techniek- iedere maandag- en woensdagavond een ‘live’ onlineles. En vanochtend (dinsdag) heb ik via Zoom yoga gedaan met mijn superyogi’s van de yoga+ groep! Het voelt fijn en waardevol om elkaar op deze manier op te blijven zoeken al is en blijft ‘het echie’ natuurlijk het allerleukst.

Ben je nieuwsgierig naar Anusara Yoga of volg je liever een rustige Restorative yoga of Yoga+ les: via de website kan je verschillende video’s bekijken. Yoga met LEF! geeft al jaren les op donatiebasis vanuit het idee dat er genoeg is voor iedereen en het vertrouwen dat we altijd krijgen wat nodig is. Dus geniet je van de les(sen), dan stellen we een donatie zeer op prijs! Je helpt ons daarmee om voort te bestaan en onze deuren weer te kunnen openen na de corona-crisis.

Iedere bijdrage tussen de 25 cent en 2500 euro is welkom en mag naar NL77 ASNB 0781 2720 17 t.n.v. Yoga met LEF. Namasté.

Yoga & Corona

Omdat de dreiging van het ‘corona-virus’, wat blijkbaar in staat is om een groot land als Italië plat te leggen, ook in Nederland steeds groter wordt, voelde ik de noodzaak om -namens Yoga met LEF!- een klein statement de wereld in te sturen.

In gesprekken op mijn werk, op social media en overal waar ik luister, is de ziekte Covid-19, veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus, een hot topic. Er is veel onduidelijkheid en angst. En om eerlijk te zijn, het maakt ook mij (een beetje) bang. Niet eens zozeer voor mij zelf, maar wel voor de kwetsbaren in onze samenleving, de mensen die ik lief heb en de mogelijk ontwrichtende effecten op de hele samenleving als we in een totale lockdown gaan.

Ergens zie ik er ook een positieve kanten aan, want dit is naast totaal ellendig, tegelijkertijd een prachtige wake-up call, een roep om te zien dat we al die spullen (o.a. uit China, maar niet alleen uit China!), de nieuwste i-phone en 5G niet écht nodig hebben. En dat we ons wel erg afhankelijk en kwetsbaar maken door een economisch systeem te kiezen waarin we enkel en alleen focussen op groei en productie in termen van geld. Het virus laat ons zien, dat we dat los mogen laten, maar wat we wél nodig hebben, is elkaar! Enkel wanneer we niet alleen aan onszelf denken, maar ook de mensen om ons heen kunnen zien in hun kwetsbaarheid, kunnen we dit virus en alle gevolgen samen overwinnen! En onze gezondheid en die van onze leefomgeving mag echt, nee móet echt, op nummer 1 staan!

In ieder moment van de dag hebben we een keuze. Laat ik mezelf meeslepen en beïnvloeden door alle negatieve en beangstigende informatie die op me afkomt of gebruik ik mijn wil en mijn dagelijkse yoga beoefening om kalm en dichtbij mij zelf te blijven? Oftewel, laat je je gek maken of ga je uit van de werkelijkheid van het hier en nu. 
Deze week gingen de lessen allemaal over aarden en dichtbij jezelf blijven, omdat we dat heel hard nodig hebben in tijden van onzekerheid en angst. De onrust die de huidige tijd met zich meebrengt, vindt geen bodem in jou als jij stevig bij jezelf bent en jezelf herinnert dat je meer bent dan je angst.

Niet altijd makkelijk, wel heel nuttig en behulpzaam!

Wat ik zelf doe om gezond en positief te blijven?

 • yoga op mijn mat
 • ademen (pranayama) om mijn levenskracht (prana) te vergroten
 • meditatie, waarbij ik een bubbel van licht en liefde om mijzelf heen zet (waar indringers niet welkom zijn), dit doe ik gewoon op mijn werk, op de fiets of in de rij bij de kassa
 • buiten zijn, want in de frisse lucht heeft een virus minder kans zich te verspreiden
 • extra vitamine C en trouw mijn ‘standaard’ vitamines D3, B12 (en complex), selenium en vetzuurtjes nemen
 • op tijd naar bed en minimaal 7.30u (5 slaapcycli) slapen
 • ontspanning inbouwen in mijn leven en yoga practice (minder online en lekkere restorative yogahoudingen inbouwen in mijn practice)
 • genieten van iedere dag dat ik gezond ben en mijn geliefde in goede gezondheid naast mij tref

Evenementen met minder dan 100 mensen mogen vooralsnog gewoon doorgaan, de lessen bij Yoga met LEF! gaan dus ook gewoon door.

Wel houd ik de RIVM site in de gaten en voel ik iedere dag opnieuw of dit nog goed voelt of dat een tijdelijke ‘lessenstop’ beter voelt. Niemand weet waar we goed aan doen, en ook ik worstel daarmee. Mocht je zelf twijfelen of je wilt komen, dan raad ik je aan om onderstaande richtlijnen goed te lezen en vervolgens zelf te voelen wat voor jou goed voelt. Overleg is altijd mogelijk.

Graag verzoek ik je om de richtlijnen en updates van het RIVM zelf ook in de gaten te houden en onderstaande maatregelen in acht te nemen als je les wilt komen volgen bij Yoga met LEF!:

 • Blijf thuis bij gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts
 • neem zoveel mogelijk je eigen mat, dekens en props mee (sowieso is je eigen mat aanschaffen en gebruiken een goed idee!)
 • neem een of meerdere handdoek(en) mee om met name bij de restorative yoga de bolsters en kussens af te dekken
 • probeer het virus ook in je gesprekken buiten de yogaruimte te houden, zodat we in de lessen focussen op ons zelf en wat er op dat moment is (hopelijk een goede gezondheid!)
 • was je handen voordat je de yoga ruimte betreedt

Deze maatregelen blijven -net als de landelijke maatregelen- in ieder geval van kracht tot en met 31 maart 2020.

Ik wens je een rustige en gezonde maand maart, met verdiepende bezinningstijd  om de Essentie van jou zelf en jouw leven te herinneren.
Namasté