Yoga & Corona

Omdat de dreiging van het ‘corona-virus’, wat blijkbaar in staat is om een groot land als Italië plat te leggen, ook in Nederland steeds groter wordt, voelde ik de noodzaak om -namens Yoga met LEF!- een klein statement de wereld in te sturen.

In gesprekken op mijn werk, op social media en overal waar ik luister, is de ziekte Covid-19, veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus, een hot topic. Er is veel onduidelijkheid en angst. En om eerlijk te zijn, het maakt ook mij (een beetje) bang. Niet eens zozeer voor mij zelf, maar wel voor de kwetsbaren in onze samenleving, de mensen die ik lief heb en de mogelijk ontwrichtende effecten op de hele samenleving als we in een totale lockdown gaan.

Ergens zie ik er ook een positieve kanten aan, want dit is naast totaal ellendig, tegelijkertijd een prachtige wake-up call, een roep om te zien dat we al die spullen (o.a. uit China, maar niet alleen uit China!), de nieuwste i-phone en 5G niet écht nodig hebben. En dat we ons wel erg afhankelijk en kwetsbaar maken door een economisch systeem te kiezen waarin we enkel en alleen focussen op groei en productie in termen van geld. Het virus laat ons zien, dat we dat los mogen laten, maar wat we wél nodig hebben, is elkaar! Enkel wanneer we niet alleen aan onszelf denken, maar ook de mensen om ons heen kunnen zien in hun kwetsbaarheid, kunnen we dit virus en alle gevolgen samen overwinnen! En onze gezondheid en die van onze leefomgeving mag echt, nee móet echt, op nummer 1 staan!

In ieder moment van de dag hebben we een keuze. Laat ik mezelf meeslepen en beïnvloeden door alle negatieve en beangstigende informatie die op me afkomt of gebruik ik mijn wil en mijn dagelijkse yoga beoefening om kalm en dichtbij mij zelf te blijven? Oftewel, laat je je gek maken of ga je uit van de werkelijkheid van het hier en nu. 
Deze week gingen de lessen allemaal over aarden en dichtbij jezelf blijven, omdat we dat heel hard nodig hebben in tijden van onzekerheid en angst. De onrust die de huidige tijd met zich meebrengt, vindt geen bodem in jou als jij stevig bij jezelf bent en jezelf herinnert dat je meer bent dan je angst.

Niet altijd makkelijk, wel heel nuttig en behulpzaam!

Wat ik zelf doe om gezond en positief te blijven?

 • yoga op mijn mat
 • ademen (pranayama) om mijn levenskracht (prana) te vergroten
 • meditatie, waarbij ik een bubbel van licht en liefde om mijzelf heen zet (waar indringers niet welkom zijn), dit doe ik gewoon op mijn werk, op de fiets of in de rij bij de kassa
 • buiten zijn, want in de frisse lucht heeft een virus minder kans zich te verspreiden
 • extra vitamine C en trouw mijn ‘standaard’ vitamines D3, B12 (en complex), selenium en vetzuurtjes nemen
 • op tijd naar bed en minimaal 7.30u (5 slaapcycli) slapen
 • ontspanning inbouwen in mijn leven en yoga practice (minder online en lekkere restorative yogahoudingen inbouwen in mijn practice)
 • genieten van iedere dag dat ik gezond ben en mijn geliefde in goede gezondheid naast mij tref

Evenementen met minder dan 100 mensen mogen vooralsnog gewoon doorgaan, de lessen bij Yoga met LEF! gaan dus ook gewoon door.

Wel houd ik de RIVM site in de gaten en voel ik iedere dag opnieuw of dit nog goed voelt of dat een tijdelijke ‘lessenstop’ beter voelt. Niemand weet waar we goed aan doen, en ook ik worstel daarmee. Mocht je zelf twijfelen of je wilt komen, dan raad ik je aan om onderstaande richtlijnen goed te lezen en vervolgens zelf te voelen wat voor jou goed voelt. Overleg is altijd mogelijk.

Graag verzoek ik je om de richtlijnen en updates van het RIVM zelf ook in de gaten te houden en onderstaande maatregelen in acht te nemen als je les wilt komen volgen bij Yoga met LEF!:

 • Blijf thuis bij gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts
 • neem zoveel mogelijk je eigen mat, dekens en props mee (sowieso is je eigen mat aanschaffen en gebruiken een goed idee!)
 • neem een of meerdere handdoek(en) mee om met name bij de restorative yoga de bolsters en kussens af te dekken
 • probeer het virus ook in je gesprekken buiten de yogaruimte te houden, zodat we in de lessen focussen op ons zelf en wat er op dat moment is (hopelijk een goede gezondheid!)
 • was je handen voordat je de yoga ruimte betreedt

Deze maatregelen blijven -net als de landelijke maatregelen- in ieder geval van kracht tot en met 31 maart 2020.

Ik wens je een rustige en gezonde maand maart, met verdiepende bezinningstijd  om de Essentie van jou zelf en jouw leven te herinneren.
Namasté

Feelgood Friday februari, maart en… september

Ze zijn nog lang niet allemaal gevuld, maar de Feelgood Friday beloven altijd een goed begin van je weekend.

Op vrijdag 21 februari kan je je hart ophalen met de Anahata meditatie, een zachte, liefdevolle hartmeditatie.

Op vrijdag 20 maart, aan de vooravond van de meteorologische lente, laden we ons systeem op met lente-energie door middel van een extra lange Yin Yoga les. De lente-editie met aandacht voor het houtelement en de meridianen en organen galblaas en lever.

En dan… je moet er nog even op wachten en je kunt uiteraard ook de vrijdagen in april, mei en juni eerst nog terecht, maar op 18 september staat er een heerlijk ligconcert van muzikante en zangeres Dina gepland.

Schrijf het nu alvast in je agenda en… we vinden het fijn om tijdig te weten hoeveel matjes we uit moeten rollen voor het ligconcert, meld je dus z.s.m. aan door een e-mail te sturen naar info@yogametlef.nl of via het inschrijfformulier op de website.

Lekker relaxt de winter door

2019 loopt bijna ten einde en bij Yoga met LEF! zijn we al volop bezig met 2020. We hebben leuke yogaplannen in het vooruitzicht! De koude wintermaanden veraangenamen we met een reeks fijne workshops.

Nieuw in 2020 is de Feelgood Friday, 1.5 uur puur genieten ter voorbereiding op je weekend. In januari een lekkere Yin Yoga & Yoga Nidra workshop (wintereditie) en in februari een ligconcert!

Ook de extra lange Relax & Geniet workshops met Restorative Yoga & Yoga Nidra helpen je relaxt de winter door. Op zaterdag 25 januari en zaterdag 14 maart vinden ze plaats; je kunt je inschrijven voor 1 of beiden; de lessen zijn nooit hetzelfde dus je kunt je iedere keer opnieuw laten verrassen door de houdingen en de ontspannende werking van de ondersteundende props (=dekens, kussens, blokken, etc).

De twee Restorative Yoga workshops zijn een aanrader voor de yogadocenten onder ons die zich eigenlijk wel iets meer dan gemiddeld in deze mooie yogavorm zouden willen verdiepen. Je kunt hier kennismaken met mijn manier van lesgeven, waarin ik de nadruk op minder-doen-en-meer-zijn leg, om te kijken of de YML Restorative Yoga Specialisatie misschien iets voor jou is. Het mooie aan deze bijscholing voor yogadocenten is dat het je meeneemt naar meer ontspanning in je eigen leven en je bewust maakt van wat jij te bieden hebt als yogadocent in deze drukke, hectische wereld.

Naast dat we een kwalitatief hoogwaardige opleiding aanbieden, willen we ook ons eigen bedachte systeem van ‘de ontspannen economie’ onder de aandacht brengen. Dat wil zeggen: de prijzen voor deelname aan een weekend wordt lager naarmate er meer deelnemers meedoen (max. 8). Met het maximum aantal deelnemers betaal je €185,- per weekend (vrij, zat-middag, zon-middag). Omdat we een signaal af willen geven dat ietsje minder ook genoeg kan zijn. Het is een experiment, voel je welkom om met ons mee te doen!

Ik wens iedereen fijne laatste dagen van 2019 en een mooi begin van het nieuwe jaar. Tot in 2020 op de mat bij YML!

YML Restorative Yoga Specialisatie

NIEUW in 2020: de YML Restorative Yoga Specialisatie. Een bijscholing voor yoga-docenten.

Dat Restorative yoga steeds populairder wordt in ‘yogaland’ is natuurlijk niet zo heel verbazingwekkend. In een wereld die ons continu met grote snelheid vooruitduwt en waarin onze zintuigen dagelijks met duizenden visuele, auditieve en tactiele prikkels overladen worden, is vertragen en ontspannen van levensbelang. Iedereen heeft het (te) druk én de behoefte aan even niets-doen is groot. Als yogadocent leren en kunnen we als geen ander mensen bewust maken en uitnodigen om te voelen en volgen wat hun lichaam nodig heeft.

Ben je ook yogadocent en zou je jouw yogi’s graag helpen om meer rust te vinden, beter te slapen, te ontstressen en ook meer bewustzijn mee te geven over het belang van niets-doen, dan is onze verdiepende restorative yoga bijscholing iets voor jou. Kom je zelf niet verder dan wat variaties op savasana en/of vraag je je af of er een gedachte zit achter die fijne legs up the wall houding? In de teacher training komen zowel alle basic (en advanced) restorative yoga poses voorbij, als ook de achtergrond van restorative yoga en de principes van (diepe) ontspanning. Je leert hoe het zenuwstelsel reageert op stress; voelt, observeert en contempleert op de effecten van houdingen op jou zelf, zodat je optimaal kunt delen in je lessen.

Of je nou XXL-relax-workshops wilt gaan geven, wekelijks een les restorative yoga op het rooster wilt zetten of gewoon af en toe je yogi’s eens wilt laten genieten van een diep ontspannende restorative yoga houding, de bijscholing is geschikt en toegankelijk voor iedereen met minimaal 200 uur yoga opleiding.

Kijk voor meer informatie op de website onder het kopje aanbod.Inspiratie

Afgelopen weekend volgde ik zelf weer twee dagen lang een fijne yogatraining. Een onderdeel daarvan was ‘Restore & Mobilise’, zachte aanraking tijdens restorative poses om een nog diepere ontspanning te bereiken. Ik werd er zo blij van dat ik meteen besloot om het lesrooster een klein beetje om te gooien.

Vanaf 9 september verandert de ‘Yin & Restorative les’ in een Restorative les, waarbij aanrakingen je helpen te ontspannen. De Yin yoga wordt onderdeel van de ‘Yoga & Meditatie’ les op woensdagavond. Vanaf nu dus ‘Yin Yoga & Meditatie’. Tijden en duur van de lessen blijven hetzelfde.